foredrag

Onsdag den 22. februar kl. 19.00 i Biografsalen

Per H. Hansen

Forsvarets Efterretningstjeneste 1945-1970


Dette er den spændende fortælling om, hvordan man efter befrielsen begyndte at genopbygge de militære efterretningstjenester, som kom til at spille en vanvittig stor rolle under den kolde krig. Som frontlinjestat med fjenden helt tæt på var det vigtigt for Danmark hurtigt at kunne reagere på et muligt angreb fra Øst.


Peer Henrik Hansen er ph.d. i koldkrigs- og efterretningshistorie og har siden 1998 beskæftiget sig indgående med den kolde krig. Til daglig er han leder af Langelands Museum og Koldkrigsmuseum Langelandsfort og publicerer løbende om den kolde krig.


Han har blandt andet været medforfatter til koldkrigsudredningen fra DIIS, til Kulturstyrelsens bog om den kolde krigs anlæg i Danmark og har selv udgivet en række bøger og artikler om den kolde krig, heriblandt Cubakrisen 1962 og Berlin.

.

Onsdag den 22. marts kl. 19.00 i Biografsalen

Casper Sylvest


Demokratiske krisetegn i Storbritannienmed særlig vægt på tiden efter 2015


Britisk politik har været præget af kaos og kriser siden folkeafstemningen om EU-medlemskab i 2016. Men er de politiske kriser også tegn på demokratiets krise? Det er nok for meget sagt, men nogle tendenser er bekymrende, bl.a. kollisionen mellem forskellige demokratiforståelser, en udbredt politisk apati og en række konstitutionelle spørgsmål om autoritet og national selvbestemmelse, der udfordrer den britiske union. De tendenser udspiller sig i en tid, hvor en højrepopulistisk euroskepticisme har opnået en central position i britisk politik. Hvad karakteriserer denne politiske strømning, hvor er den kommet fra, hvordan er den kommet til udtryk, og hvilke konsekvenser har den (haft)? Det er nogle af de spørgsmål som foredraget kaster lys på.

 

Casper Sylvest er lektor i historie ved Syddansk Universitet. Hans forskningsområder er Danmark i den danske atomalder herunder teknologi og global politik specielt i relation til atomvåben.

Onsdag den 19. april kl. 19.00 i Biografsalen

Christian Foged


Gadens gøglere og festoriginaler


En beretning om de gamle gøglere og omrejsende musikanter.


Gennem sang, musik og fortælling beretter Christian Foged om typer som Rottekongen Cibrino, Kristian Klapøre, Visekællingen, Perletand og andre festoriginaler. Gennem musikken og fortællingerne bliver vi samtidig klogere på livet på strøget i 70’erne.

 

Christian Foged er folkemindesamler, foredragsholder gennem 35 år, sanger og spillemand og har siden midten af 70’erne beskæftiget sig med dansk folkesang, spillemandsmusik og gårdsangsviser.


Han har bl.a. rejst landet rundt med båndoptageren og indsamlet fortællinger, sange og melodier, og det er der kommet flere radioprogrammer, lidt tv, en film og en cd ud af.

.

Onsdag den 13. september kl. 19.00

Steen Kjær


Byvandring i Skydebjerg


Arkitekt og menighedsrådsformand Steen Kjær Jensen har i mere end 50 år boet i den gamle, fredede præstegård i Skydebjerg, så han kender landsbyen som sin egen bukselomme og er da også guide på byvandringen.


Steen Kjær har desuden i mange beskæftiget sig med landdistrikternes forhold.


Efter 4-5 kvarters gåen rundt i Skydebjerg er der kaffebord i Skydebjerg Gl. Skole – og svar på spørgsmål og udveksling af anekdoter.


Mødested: Skydebjerg Gl. Skole

.

Onsdag den 11. oktober kl. 19.00 i Biografsalen

Frøbjerg Koret og Vagn Madsen


En aften på sangens vinger krydret med historier fra Frøbjerg Festspil


30 mænd og kvinder mødes hver torsdag i Frøbjerg Samlingshus for at øve sig på perler fra den danske sangskat og højtidernes kirkemusik.  Frøbjerg Koret med operasanger Daniel Waade er et fællesskab, hvor der er plads til grin og pjat samtidig med, at der er fokus på at blive bedre til at synge.


Frøbjerg Koret vil give prøver på sit brede repertoire, som  inkluderer flere fællessange.


Ind i mellem sangene vil Frøbjerg Festspils ”Grand Old Man”, Vagn Madsen fortælle historier fra festspillets snart 40 år lange historie og anekdoter om det store persongalleri, som på og bag scenen har gjort festspillet til en institution i det fynske sommerland.


Vagn  Madsen har været med siden ”Røverne fra Vissenbjerg” indtog ”Højen” i 1986.

Onsdag den 8. november kl. 19.00 i Biografsalen

Inga Kofoed Andersen


Fotosafari og maraton i Afrika


Som den eneste kvinde i verden har Inga Kofoed Andersen løbet BIG FIVE MARATHON i Sydafrika seks gange. Det udfordrende maratonløb foregår i et reservat blandt vilde dyr, hvor bevæbnede vagter passer godt på motionsløberne, der kommer fra hele verden.


Hun tager tilhørerne med ud på den fantastiske løberute og beretter så levende om deltagerne og strabadserne, at du som tilhører kan mærke underlaget af sand, lugte elefanterne og føle den berusende glæde over at have gennemført de 42 kilometer.


Sydafrika er kendt for dejlige safarioplevelser og smuk natur – efter en indlagt pause viser hun nærbilleder af løver, næsehorn og dyr, du måske aldrig har hørt om. Undervejs bliver der serveret anekdoter og svaret på spørgsmål


Geologien blev Inga Kofoed Andersens skæbne – en fascination af det danske landskab bestemte studieretningen og førte hende senere et smut forbi Miljøministeriet.


Efter 10 år sagde hun farvel til skærmtid, computermodeller og endeløse rækker af møder. I dag nyder Inga at være rejseleder for Albatros, Best Travel og andre danske rejsebureauer – hvor rejsen går til floder, vulkaner og bjerge i Europa, USA og Afrika.


De seneste 25 år har hun holdt foredrag om natur, kultur og maratonløb.

Onsdag den 29. november kl. 19.00 i Biografsalen

Elisabeth Støvring Fogh


Jul på gården


Vi tager en tur tilbage i tiden omkring 60’erne og en smule af 50’erne til en større gård og følger juleforberedelserne.


Der skal slagtes og skæres ud og laves blodpølse, rullepølse og postejer, bagværket skal også produceres og kommes på dåser, nødderne gøres klar og tages ud af deres haser, sølvtøj og messing, glas og prismelysekroner, vinduer mv. skal blankpoleres. Storvasken har fundet sted mens vejret var til det, men gruekedlerne kører alligevel på fuldt tryk, linned skal rulles på den store rulle, som der skal flere til at håndtere, der bliver syet nyt tøj efter mål, noget tøjet skal repareres eller ses efter i sømmene, pigernes forklæder og kapper skal stives ekstra fint. Gæsteværelserne skal gøres klar. Kane og ski og skøjter smøres og repareres, hvis der skulle blive lidt fritid. Der er hentet gran og mos ind, der sættes gran i bedene, blomsterløgene skal være klar til højtiden, adventskranse og dekorationer gøres færdige, møllen stilles op med lys i, og så skal der naturligvis pyntes op inden vi ser på juleaftensdag med frokosterne og endelig hvordan bordet blev dækket til selve juleaften og hvad man spiste og hvordan.


Elisabeth medbringer nogle af de redskaber, som blev brugt til julemad, og hendes mormors gode opskrift på gammeldags klejner.


Opskriften har været gengivet i et stort japansk magasin, så hvert år til jul tænker Elisabeth på hvor mange japanere, der mon sidder og spiser min Mormors klejner.


Elisabeth Støvring Fogh er uddannet tolk med bifag i etnografi og har arbejdet 35 år i Turistbranchen. Hun har drevet virksomheden Interkultur og arbejder pt også som rejseleder for Vitus Rejser.