foredrag

Onsdag den 24. januar kl. 19.00

Kim Larsen og kristendommen


Et sangforedrag med Helle Erdmann Frantzen og Jost van Ingen


Da Kim Larsen engang blev spurgt om, hvor hans inspiration kom fra, pegede han uden at tøve op mod Gud; og i en anden anledning har han fortalt, at det var helligånden, der rørte ham, når han om natten komponerede nye sange.


I mange af hans tekster finder vi da også ord som nåde, miskundhed, bøn, himmel, engle og vorherre – ligesom mange af hans sange rummer henvisninger til biblen og den danske salmeskat.


I skal høre om Kim Larsens forhold til kristendommen og dykke ned i de af hans sange, der er præget af hans kristne livsholdning – lige som vi selvfølgelig sammen skal synge et udvalg af hans sange fra højskolesangbogen.

 

Helle Erdmann Frantzen er kirke- og kulturmedarbejder.

Jos van Ingen er organist.

Onsdag den 28. februar kl. 19.00

Konflikt, krig, kamp, kammeratskab, krise og kærlighed


Krigsveteranen Andreas Boch-Boas fortæller om at være soldat i krigen på Balkan og Irak og om de personlige konsekvenser, det har haft for ham at deltage.


Andreas Boch-Boas militære karriere begyndte i 1978 hos kamptropperne i Haderslev, fortsatte i Militærpolitiet, MP inden turen gik til Bosnien. Hjemme igen skiftede han til Søværnet, fortsatte hos MP, inden han blev udstationeret i Irak.


Tilbage igen forsøgte han en civil karriere som fængselsbetjent, men efter en forlist forlovelse og en tidlig diagnose på PTSD, indså Andreas, at der kun var et sted han ville passe ind og vendte tilbage til Forsvaret.  Efter årrække måtte han sande, at han var nødt til at stoppe som soldat. 

Han fik en stilling som manager i IKEA, og det gik fint, indtil fortiden indhentede ham – med et brag.

 

Andreas Boch-Boas, f. 1978 er præstesøn og voksede op i en hel normal familie med far, mor og to børn. I folkeskolen syntes han som så mange andre, at frikvarteret var sjovere end undervisningen. Efter folkeskolen tog han en matematisk studentereksamen, for så at blive soldat. I dag ernærer han sig som førtidspensionist.

Onsdag den 6. marts kl. 19.00

Konflikterne mellen Israel og Palæstina


Lars Erslev Andersen fortæller om den seneste krig mellem Israel og Hamas, de tidligere konflikter mellem Israel og palæstinenserne.


Få konflikter synes at skabe så megen polarisering som krigen mellem Israel og Hams. Følelserne er i kog som sjældent set, og der er dårligt plads til nuancer.


Lars Erslev Andersen påtager sig opgaven at give et så objektivt og balanceret syn som muligt på konflikten mellem Israel og palæstinenserne, som latent eller i udbrud har været en realitet i mere end 75 år.


Han tager udgangspunkt i den aktuelle konflikt – krigen i Gaza - som blev udløst af Hamas’es terrorangreb  mod civile bosættere og musikfestivaldeltagere samt gidseltagningen af civile mænd, kvinder og børn samt soldater.


Foredraget handler også om de historiske årsager og han vil også se på krigen som en delvis stedfortræderkrig, herunder belyse Irans rolle og USA’s nøglerolle som den eneste ven Israel lytter til i et og andet omfang.

 

Lars Erslev Andersen er seniorforsker ved Aarhus Universitet og ekspert i bl.a. mellemøstlige forhold.

Onsdag den 17. april kl. 19.00

Efterforskningen i Blekingegadesagen


Christian Medom holder foredrag om den spektakulære sag med tråde til Mellemøsten


Foredraget omhandler udelukkende efterforskningen i terrorsagen, der senere blev kendt som Blekingegadesagen.

Blekingegadebanden begik politisk motiveret kriminalitet fra december 1972 til maj 1989. Formålet var at støtte bl.a. Folkefronten til Palæstinas Befrielse økonomisk, hvilket skete gennem røverier af banker, posthuse, Daells Varehus og en pengetransport. Banden planlagde også at kidnappe megarige Gad Rausings søn Jörn Rausing og kræve en løsesum på 300 millioner kroner. De syv medlemmer af banden stjal i Sverige våben og ammunition, som de opbevarede i en lejlighed i Blekingegade.

Efterforskningen begyndte i 1975 og kulminerede i 1988, hvor den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansendræbtes under gerningsmændenes flugt fra røveriet i Købmagergades Postkontor i København.

Det lykkedes ikke politiet at bevise, hvem der dræbte politibetjenten, og derfor blev ingen af de syv bandemedlemmer dømt for mordet. Tre af mændene fik hver 10 års fængsel, de øvrige fik otte, syv, tre og et års fængsel.


Christian Medom er pensioneret kriminalassistent, som kan se tilbage på 40 års tjeneste i dansk politi. Han begyndte i Københavns Politi for så at fortsætte som operativ medarbejder i Politiets Efterretningstjeneste.

.

Onsdag den 4. september kl. 19.00

Island: Vulkaner, gletsjer, historie, fauna og flora


Uwe Lindholdt gør os klogere på Island, som tit trækker overskrifter på grund af vulkanudbrud, men Island har meget mere at byde på.


Island er et land med vulkaner, en spændende historie og med en særegen fauna og flora.  Island er med sine magiske urlandskaber en af de mest fascinerende rejsemål på vores planet. Vulkaner, gletsjere, kratere, stenørkener, fjorde, nordlys, gejsere og brølende vandfald - siden landet blev bosat for mere end 1100 år siden, har den storslåede, undertiden truende natur skabt fantasi hos islændinge. I dag er Island et rigt moderne land, men stadig med kulturelle rødder, der går tilbage til fortiden i det nordlige Atlanterhav. Både faunaen og floraen på Island er ikke særlig rig på arter. En af grundene til dette er naturligvis på den ene side de klimatiske forhold, som kun nogle få levende ting er tilpasset. På den anden side har Island været ekstremt isoleret midt i et stort hav siden dets dannelse for omkring 20 millioner år siden. Endelig skal det også tages i betragtning, at øen i nyere geologisk historie regelmæssigt næsten er blevet fuldstændig dækket af kraftige islag, der gentagne gange tvang livet til at trække sig tilbage. Kun polarræven er hjemmehørende i pattedyr. Alle andre som islandske heste, rensdyr, får, geder, køer og mus er blevet introduceret af mennesker siden vikingetiden. En isbjørn kommer til Island hvert 10. år, men der ikke noget at spise kun mennesker, får og heste, hvorfor de bliver skudt. Men Island har et spændende fugleliv, mange smukke blomster og mange dyrearter i havet omkring Island.

 

Uwe Lindholdt er lektor i biologi og kemi, foredragsholder og guide.

 

Han er aktiv i Danmarks Naturfredningsforening i bestyrelsen i Aabenraa Kommune og i DN´s klimanetværk.

Fra 1988-2004 var han formand for Danmarks Naturfredningsforening i Aabenraa. Videre har han stiftet Grønlands natur- og miljøforening 2006.