foredrag

Onsdag den 27. November kl. 19.00

Julesang og julehygge sammen med Lisbeth   


Lisbeth Nielsen er pensioneret musiklærer fra Aarupskolen og nyder sit otium som pianist i Rørup Sogneforening, Vissenbjerg Hyggecafé og hos Aktive Ældre.

Denne aften skal vi synge nogle af de kendte og elskede julesange, men også nyere julesange er på programmet. Lisbeth sidder selv bag klaveret. Kom og syng med og få en festlig optakt til juletiden.

Onsdag den 5. Marts 2025 kl. 19.00

Irsk folkemusik, historien bag, instrumentbygning og fortælling om dem. 

Ved Ole Buhl og Mogens Hundevad. 


Den irske folkemusiktradition med fokus på den unikke irske sækkepibe ( Uilleannpipes).


Mogens og Ole fortæller om baggrundshistorien om den irske sækkepibe og spille nogle jigs, reels og airs. 

Mogens har været udøvende på instrumentet siden 70’erne og Ole siden 90’erne. Begge har haft de mest fremtrædende uilleannpipers fra Irland som lærere. Mogens har ofte deltaget i musikfestivaler i Irland. Ole har siden opstart desuden været entusiastisk part time maker af instrumentet. 

Onsdag den 2. Oktober kl. 19.00

Robotterne kommer!


I oktober måned 2022 snakkede jeg med en journalist fra Systime om vigtigheden af teknologiforståelse og undervisning i AI på gymnasiet og udtalte blandt andet:


”Det er kun et spørgsmål om tid, før man kan fodre en algoritme med litterært data og wupti, få en fantastisk roman ud i den anden ende.”


På dette tidspunkt anede jeg ikke, at ChatGPT en måned efter ville sparke døren ind og efterlade alle i decideret eksistentialistisk chok.


Det vi frygtede mest var gået i opfyldelse, og det fik lærere verden over til at spørge sig
selv, om vi nu var blevet overflødige?


Det, der før tog eleverne flere timer at forfatte, kan ChatGPT nu klare på få sekunder. Den særlige akademiske genre, som folk først mestrer til fulde efter 3 år i gymnasiet og yderligere 5 år på universitetet, kan ChatGPT efterligne og endda raffinere.


Så hvad gør man så ved sådan et smertensbarn, når den første panik har lagt sig?


En mulig løsning er at forsøge at gå ubevæbnet ind til løverne, at forsøge at omfavne AI
og ChatGPT i sin undervisning og i sit liv. If you can’t beat them, join them!


Oplægget vil tage udgangspunkt i en enkelt forklaring på, hvad en sprogmodel er, og
hvordan den og andre former for AI kan afhjælpe en hverdag, og måske endda være en
force i stedet for en trussel mod menneskeheden.

Onsdag den 4. september kl. 19.00

Island: Vulkaner, gletsjer, historie, fauna og flora


Uwe Lindholdt gør os klogere på Island, som tit trækker overskrifter på grund af vulkanudbrud, men Island har meget mere at byde på.


Island er et land med vulkaner, en spændende historie og med en særegen fauna og flora.  Island er med sine magiske urlandskaber en af de mest fascinerende rejsemål på vores planet. Vulkaner, gletsjere, kratere, stenørkener, fjorde, nordlys, gejsere og brølende vandfald - siden landet blev bosat for mere end 1100 år siden, har den storslåede, undertiden truende natur skabt fantasi hos islændinge. I dag er Island et rigt moderne land, men stadig med kulturelle rødder, der går tilbage til fortiden i det nordlige Atlanterhav. Både faunaen og floraen på Island er ikke særlig rig på arter. En af grundene til dette er naturligvis på den ene side de klimatiske forhold, som kun nogle få levende ting er tilpasset. På den anden side har Island været ekstremt isoleret midt i et stort hav siden dets dannelse for omkring 20 millioner år siden. Endelig skal det også tages i betragtning, at øen i nyere geologisk historie regelmæssigt næsten er blevet fuldstændig dækket af kraftige islag, der gentagne gange tvang livet til at trække sig tilbage. Kun polarræven er hjemmehørende i pattedyr. Alle andre som islandske heste, rensdyr, får, geder, køer og mus er blevet introduceret af mennesker siden vikingetiden. En isbjørn kommer til Island hvert 10. år, men der ikke noget at spise kun mennesker, får og heste, hvorfor de bliver skudt. Men Island har et spændende fugleliv, mange smukke blomster og mange dyrearter i havet omkring Island.

 

Uwe Lindholdt er lektor i biologi og kemi, foredragsholder og guide.

 

Han er aktiv i Danmarks Naturfredningsforening i bestyrelsen i Aabenraa Kommune og i DN´s klimanetværk.

Fra 1988-2004 var han formand for Danmarks Naturfredningsforening i Aabenraa. Videre har han stiftet Grønlands natur- og miljøforening 2006.